Az eső már nem esik, a doksik elfogytak, a jegy- és pass-para tetőzik.

Ahh, miért ilyen nehéz ez. Miért nem mehet simán? Én nem akarok jópofizni senkivel, nem akarom villogtatni az arcom, csak beülnék és néznék filmet. De itt mindenki olyan "faszagyerek". Vagy ha nem, akkor meg el van anyátlanodva.

Beein' outsider... Miért utálom ezt a szemlét? Miért rühellek már a közelébe menni is? Pedig lehetne jó, és nem szoktam ezt csinálni. Vászontól vászonig minden feszt jó, csak a rések. Azok a rohadt rések. Mindenki hisztizik valamiért, mindenki problémázik. Persze nem élet-halál, csak biztos jóarcság. gusztustalan.

A bácsik viszont helyesek. Küzdenek, s látom, őszintén harcolnak: elmondják, ha kétszer kell, akkor is. Rajtuk látszik, hogy igaz az elv, ami mögé beálltak: vélemény, javaslat, gondolat - ilyenek. És osztják a másik embert, ha nincs igaza.

Ma megint volt ez a doku-szemle-leszakadás-para. Én azt mondom, menjen  a doksi a maga útján, kell a frásznak ez a játékfilmes hiszti. A magamutogatás, a fényszórók, a MOM meg a BKK. Sólyom András pl. tökjó dolgot mondott (ha Salamon András nehezen értette is meg): legyen külön doksi szemle a rendes szemle előtt - oda aztán mehetnek a filmek előzsűri nélkül is akár, majd ezen a rendezvényen kiválasztanak kb 10 filmet, amit elhoznak a szemlére - így a szemle nagydíjáért ringbe szállhatnának, ha külön szekció-zsűrit nem is kapnak. De így lenne idő például a diskurzusra, nem csak a nevetséges meghajlás és visszaülünk a helyünkre. Meg 30+10 film tényleg sok. És leszarják, nagyívben. Olyan kolonc. Hiába mondja sajnos Novák Emil is, hogy mennyire fontos a doksi, meg Salamon András is, hogy a doksinak itt a helye, a rendes nagy szemlén. Nem tudták volna a hivatalos megnyitó után vetíteni a doksikat... Áhh, etc. etc.

Salamon András. végtelenül korrektül, tisztességesen és tisztelettudóan beszélt, okos, intelligens, elismert, ismert és minden, tényleg. Szimpatikus is. És jól beszél, jó hallgatni. De a hideg futott végig a hátamon, mikor Sólyom Andrással ironizált, miután az idős mester kétszer elmondta a javaslatát, amit itt az imént részleteztem, és elsőre is érthető volt, tényleg. Na elsőre is Salamon kérte meg, hogy mondja el még egyszer, másodszorra  meg csak annyit bökött oda, h hát még mindig nem értem mit akar mondani a kolléga, amit értettem, az alapján nagy ellentmondásba keveredett... Áhh. Nem. Egyébként az ő elmélete az, hogy egyben kell tartani a szemlét, ahogy volt, ahogy van. Mert a doksi önmagában soha nem kapna ekkora nyilvánosságot. Mert ha külön szemle lenne, akkor belterjessé válna az egész - csak a szakma menne el. Stb., stb. 

Ahh, filmről megint semmi... :S Legalább sorolok párat:

Zöld múzsák csókja; A zsögödi gazda - Nagy Imre; Izland, a hasadó sziget; Gogo és George; Csempelevél... korhadó múlt, porladó jövő...? Kis halak... nagy halak...

Ja ma láttam a Prinpick-et. Jó, de a vége nagyon semmilyen. Talán látok még mást is... Most alvás.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturtuske.blog.hu/api/trackback/id/tr24913645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása