Pici, bájos falu a Kőszegi-hegység tövében. Velem. Pár éve már valahogy mindig ide keveredek... Régi ismerősök, persze. Szuper kis rendezvény volt ez, aki szereti a gesztenyét (minden formájában), no meg az ősz ízeit, annak szintén kötelező. Kis túra a hegyekben, kis kóstoló a faluban, kis beszélgetés a helyi kocsmában ("Pittyes - kocsma"), olyan jó kimozdulni ide, bármikor.

De muszáj szóvá tennem. Évről évre egyre többen jönnek ide, s ugye ez magával hozza a növekedést, mind keresletben, mind kínálatban... Egy kis helyi rendezvény előbb-utóbb kinövi magát, de ezt lehetne okosan is csinálni. Na nem mintha eddig olyan kicsi rendezvény lett volna.

Mindigis voltak falubeliek, akik kiálltak a ház elé, és árulták a portékáikat. Rendben is van ez, lényegében azért megy az ember, hogy a helyi dolgokkal ismerkedjen. De a jónak híre megy, és a borsodi tepsis gesztenyesütő észbe kap, hogy talán le kéne menni Velembe is... A bazáros is üzletet lát a dologban, és viszi a műanyagot, meg a hetvenhetedik kenyérlángosos is lecuccol, persze... De miértis? Miértis engedik be őket? Mert a helypénz az helypénz. Bevétel a falunak. Be lehet engedni minden szemetet, mert pénzt hoz. Csak nem jönnek rá, hogy mekkora butaságot csinálnak azzal, hogy válogatás nélkül mindenkit beengednek. Mert nem azért utazok órákat, hogy röhöghessek a vattacukoráruson, aki a rendezvényre átalakította gépét, és gesztenyét süt benne... Pont azért mentem, mert autentikus volt. Mert Guszti bácsi sült gesztenyéjét akarom megkóstolni, mert Ildi kürtőskalácsából akarok enni, mert a Molnárék mustja évről évre ugyanolyan jó. Ha kézműves árut akarok, akkor Ági vagy Kata pultját nézem meg először. De semmiképp nem a plüssmacikkal kezdem. De tényleg nem a kézművesekkel és a natúr árukkal van gond. Jöjjön, ami odaillő: a kis zománcos bögrék, a szalmavirágok, a textilesek, sőt az ásványárus, éljen a pálinkaház, a pincészetek, és a jó kenyérlángos. Na de mondjuk ez utóbbiból minek tíz??? De komolyan mondom, bolondok, hogy mű-cuccot beengednek. Hát az ő bajuk, majd észreveszi a vezetés. De ez a falubeliekkel a legnagyobb kiszúrás. Másrészt nagyfokú presztízsvesztés. Ja, és hogy el ne felejtsem: belépő volt. Nem csak fenn az alkotóháznál, ahogy szokott. Nem. A faluba nem lehetett bemenni fizetés nélkül. Na jó, aki ismeri a környéket, az egy perc gondolkodással bejutott, de akkoris. Nem is volt megfelelően lekommunikálva, a falusiak két héttel a rendezvény előtt tudták meg, hogy ez lesz. És az emberek nem "Szőkét" mentek megnézni... Pláne nem 800 Ft-ért fejenként.

Csak hogy feltegyem a pontot az i-re: nézzük meg a falu honlapját. Pár feltöltött doksi, rendeletek, meghívók, "jegyzői hitvallás", "polgármesteri köszöntő"... Na, ez utóbbit nem kell letölteni sem, végre - az egyetlen tartalom kb. És ezért fizettek... No comment.

Itt van ez a gyönyörű falu, tele kihasználatlan lehetőséggel, és pang. Nem tud fejlődni, nem tud előre lépni. Egyszerűen bután csinálják. Hiába Törőcsik Mari. Az egyetlen, ami él: a helyi önkéntes tűzoltócsapat. Ők tényleg tettek valamit az elmúlt években. Hajrá srácok! Velem, viszlát jövőre.

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturtuske.blog.hu/api/trackback/id/tr99714083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pajkostoni 2008.10.24. 23:18:13

Bemma! te oly' jól ismersz mindenkit... ebben a kis falucskában... olyan érzésem van, hogy talán ott is laksz! A messziről jött ember se Ildike kalácsát, se Gusztika gesztenyéjét nem fogja megtalálni! Nagy a kereslet-kínálat... A falu vezetése pedig oly' távol van ezektől a dolgoktól! Itt csak Velem max a nevét adja az ünnephez... MMIK a fő rendező!!! Na itt a nagy gond! miért kell MMIK??? addig meg jöhet még 3 Guszti bácsis gesztenyesütő és 8 Katika... is! Üzlet az élet! A honlapról meg tényleg annyit, hogy kisfiam is jobbat csinál, az igaz.....

bemma 2008.10.25. 00:36:44

Szeretnék ott élni, de kicsit más az életformám. Tudod, gyermekkorom óta lejárunk oda, családostól vagy barátokkal - üdülőfalu, tudod... Vannak kötődéseim, és ha beszélgetsz gesztenyeünnepen a jelenlévő emberekkel, ahelyett, hogy mechanikusan műanyagot vásárolsz, akkor tudni fogod, hogy melyikük Guszti bácsi - nem pedig "Gusztika"... Sok ismerős pedig sokat mesél rövid idő alatt is.
A kérdés pedig az, hogy miért kell az MMIK-nak a falu, nem pedig fordítva. De ez nem az én ügyem, és a gasztrofeszt kitérő volt.
Komoly, hogy sikerült annyira feldühítenem téged, hogy megszülessen "pajkostoni" és az első komment a "tollából"...

pajkostoni 2008.10.25. 00:59:34

Hát igen, ez így van! Igazat adok! ne a műanyag vásár legyen már ez az egész! Pedig sajnos e felé megy ez az ünnep is! A forgalom irányítás pedig... na ahhoz is no comment! Ugyanis nem csak a parkolóba kell terelni a kocsikat, hanem már a szomszédos falvakban is szükségessé vállt volna a forgalom irányítás! ...majd jövőre (se)! Az MMIKnak miért kell a falu??? ...sok-sok 800 Ft... de ezt is csak Velemmel tehetik meg, ami sajnos a vezetőség nagy nagy hibája!

pajkostoni 2008.10.25. 01:11:20



"Gesztenye Gusztika zöldfaágon lakott,
Nem volt ködmönkéje, nem viselt kalapot.
Addig izgett-mozgott, míg kirepedt a bőre,
leesett a földre.
Hej, de fényes legényke lett belőle."
Gesztenye Gusztika (népköltés)

„Gesztenye Gusztika zöld fa ágán lakott.
Nem volt kabátkája, nem viselt nadrágot, kalapot.
Tüskés bundácskája volt egyetlen ruhája.
Mégis minden ősszel az a mondás járja:
Gesztenye Gusztika az ősz divatkirálya.”

"Gesztenye Guszti
Zöld fa ágán lakott.
Nem volt ködmönkéje,
nem viselt kabátkát, kalapot.
Vastag, tüskés bőr volt
egyetlen ruhája-
hej, az istenadta,
azt is szűkre szabta
a szabója rája!
Csak hintált, csak palintált
hátra meg előre;
egyszerre csak
hopp
kopp
leesett a földre.
Leesett a földre,
lefeslett a bőre;
fékomadta,
de szép legény lett belőle!" (Könyvbagoly)

na, ezért írtam Gusztikát, nem tudtam hogy te milyen Guszti bácsira gondoltál.... :D :D :D

bemma 2008.10.25. 01:15:56

:-) Kösz a verset.
Jahh, hát a közlekedési anomália, hja... De szemét módon mi ugye előbb érkeztünk, és benn volt a kocsi is, meg mi is a faluban, így - se parkolási gond, se belépő... ;-)
Hja, amiket a vezetőségről hallottam, meg amit látni a munkájukból, hét igen... No comment...

pajkostoni 2008.10.25. 01:21:28

na, remélem ezek után még lesz akinek felkelti az érdeklődését ez a téma :D :D :D

jó éjt!

:D

bemma 2008.10.25. 02:01:07

Biztosan. :-)
Jóéjt.

Ja, még annyit: te odavalósi vagy?

pajkostoni 2008.10.25. 08:33:14

nem teljesen... inkább közelről figyelem az eseményeket! :-)
süti beállítások módosítása