ZáróVERZIÓ

2008.11.16. 03:24

Megkésve, de Verzió-záró. Záróverzió...

Közben vége lett. Durván elfogytak a napok, s azóta eltelt még megannyi. Nagyon lenyomott az az egy hét, nem is gondoltam volna. Kemény filmek, emésztenivalók. Hja, doksik, hát persze. Mégsem nehéz fáradtság volt. Jóleső. Fájó, persze. Valahogy nyilván egy emberi jogi fesztivál nem a világ kellemes arcát mutatja. Szembesülés. Csak persze az a baj, hogy sosem azok nézik ezeket a filmeket, akiknek kellene. Akiknek, akik ellen szól. Már ha ilyesmiről van szó. Vagy aki tényleg releváns lépést tehetne az ügy érdekében. Persze egy Tourette-szindróma vagy egy skizofrénia esetében nincs hibás. Hogy is lehetne...

De a politikai, gazdasági kérdések mások. Felelős van, még ha nem egykönnyen kiválasztható és nem egyedüliként megnevezhető a millióból. Csinálni egy ilyen filmet, már önmagában segítség. Azt levetíteni még nagyobb. Csak akkor változhat valami, ha beszélnek róla. Ha ismerik. Le kell forgatni, meg kell mutatni.

Leforgatták és megmutatták Anna Politovskaya történetét is. Hét év frontvonalban. Kemény mondatok, még keményebb képek. Véres valóság, nem is olyan messziről, nem is olyan régről. Közönségdíj - az Open Society Institute felajánlásában: 1500 Euro az alkotóknak. A legnépszerűbb film volt a meggyilkolt orosz újságírónő története a Verzió programjában.

A legtöbb nézőt mégis Hajdú Eszter filmje vonzotta: A fideszes zsidó, a nemzeti érzés nélküli anya és a mediáció, s tán ez volt a legprovokatívabb film is: a Verzió Film Alapítvány különdíja ide került. Igen, azt hiszem a néző ugrik a hétköznapi valóságra. Jól is teszi. Legyen nyitott az ember, mert süketen és vakon nem lehet élni. Főleg nem társadalomban.

Köszönjük hát, és jövőre ugyanitt.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturtuske.blog.hu/api/trackback/id/tr27771329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása